Muğla çevresindeki turizm işletmecileri, 2021 yılında yabancı turistle birlikte iç turizm hareketliliğinde de artış bekliyor.

Muğla ili Ortaca ilçesine bağlı Dalyan mahallesin de bulunan otel, butik otel ve villa kiralayan işletmelerin temsilcileri, 2021 yılından ümitli olduklarını açıkladı.

Anekder Anadolu Ekoloji ve Kalkınma Derneği Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Ayşe Pınar:

Ekolojik turizmin başkenti Muğla’da tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerin yanı sıra alternatif turizm alanında da büyük gelişme yaşanıyor. “alternatif turizm alanında hizmet veren tesislerimiz salgın döneminde misafirlerimizin öncelikli tercihi oldu.

“Köyceğiz-Ortaca-Dalaman Bölgesi, doğal güzelliğinin yanı sıra, Kaunos, Pisilis, Kalynda (Şerefler), Lydae (Lydai) ve Arymaxa, Lissa, Krya-Kryasos (Taşyaka), Oktapolis, Hippokome, Daedala (Daidala), Pasanda (Gökbel) Antik Kentleri ile turistleri, ziyaretçileri adeta tarihin derinliklerine götürüyor.

Akdeniz ve Ege’yi birleştiren Dalyan, tarihi dokusu, doğası, gölleri, denizi ve turistik yerleri ile her yıl sayısız yerli ve yabancı ziyaretçinin akınına uğruyor. Caretta caretta deniz kaplumbağaları, çamur banyosu, şifalı kaplıcaları, Kaunos antik şehri ve Dalyan Kaya Mezarları’nın gizemi ile hafızalarda yer eden Dalyan, ister ailenizle isterseniz arkadaş grubunuzla unutulmaz bir tatil geçirmenizi sağlıyor. Belde de, gündüz sımsıcak güneşin ve yemyeşil doğanın keyfini sürerken akşamları muhteşem bir manzaraya karşı günün yorgunluğunu atabilir ve ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.

Türkiye’deki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kaunos Antik Kentine de ev sahipliği yapan tatil beldesi, yüksek kayalara oyulmuş kral mezarları ile misafirlerini büyülüyor.

Belde, caretta caretta deniz kaplumbağaları, nil kaplumbağaları ve mavi yengeçlerin yaşam alanı olarak biliniyor. Caretta caretta deniz kaplumbağalarının yumurtlama dönemi olan Mayıs-Temmuz dönemi ziyaretçilere farklı bir heyecan sunuyor.

Nil kaplumbağalarını yılın her döneminde görmek mümkün oluyor. Üstelik beldede neredeyse 180 farklı kuş türü yaşıyor.

İztuzu Plajı aynı zamanda caretta caretta deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı noktalar arasında yer alıyor. Plaj, tatlı su ve tuzlu suyu birleştiriyor. Ayrıca çamur banyoları sayesinde bir taraftan unutulmaz ve eğlenceli vakit geçirme imkanı sunuyor” dedi.

“Anekder” ‘Anadolu Ekoloji ve Kalkınma Derneği’ yönetim kurulu üyesi ve Hotel Palme’nin sahibi Selver Yılmaz (Hanımağa) yaptığı açıklamada;

“Doğal güzellikleri ile beğeni toplayan Dalyan otel ve butik otelleri ile pandemi döneminde misafirlerini hijyenik ve sağlıklı bir ortamda ağırlamak için hazırlıklarını tamamladı. Ayrıca Dalyan da bulunan konaklama tesisleri ekonomik fiyatları ve çeşitli konaklama imkanları ile her bütçeye hitap ediyor.

2021 turizm sezonu daha iyi olacak

2021 yılı 2020’den daha iyi olacak. Özellikle bu sezon münferit turizm hareketliliğinin artmasını öngörüyorum.

Muğla alternatif turizm alanında çok farklı hizmet ve işletmelere sahip.

2021’e yönelik Güvenli Turizm Sertifikası, tanıtım gibi alanlarda çalışmalar hız kazanmakta.

Pandemi turizmin tamamını etkiledi. Dünya geneli, hızlı bir aşılama başlatılması, 100 milyon aşının satın alınmış olması ve şu ana kadar aşılanan sayısının 6 milyonu geçmesi nedeniyle nisan-mayısa kadar yoğun aşılama sürecinin devam edeceğini ve ülkemizde aşılama sürecinin bulaş riskine karşı rahatlama yaratacağını umuyorum.

Avrupa ve Rusya başta olmak üzere yurt dışındaki aşılama programları çok önemli.
Çünkü turizm hareketi için insanların aşılanmış olması ve bulaşın mümkün olduğunca azalması gerekiyor.

Bu çerçevede Avrupa’da, İngiltere’de, Almanya’da, Rusya’da ve tüm dünyada Türkiye turizm sektörü olarak kendimizi çok çok iyi tanıtıp, “bizler pandemi döneminde misafirlerimizi sağlıklı bir şekilde ağırlayabiliriz” dememiz ve bunu kanıtlamamız gerekiyor.

Pandemi dönemi, deniz-kum-güneş ve sınırlı yaşam alanlarına sıkışmış turizmin biraz daha butik tesislere kayması yönünde etkili olacak, insanlar çok fazla kalabalıklar halinde bir araya gelmek istemeyecektir. Tatil tercihleri insanların biraz daha geniş alanlarda ve daha butik tesislerde kalabalığa karışmadan turizm hizmeti alabilmeleri yönünde bir şekle dönüşecektir.

Bizler, “Anekder” ‘Anadolu Ekoloji ve Kalkınma Derneği’ olarak diğer sektörlerde olduğu gibi turizm alanında da yurt dışında, Avrupa da ülkemizi tanıtmak ve bu konuda arzu eden sektör temsilcilerimize yardımcı olmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Avrupa’nın siyasi kararları turizmin yönlendirmesini doğrudan etkileyecektir.

Bu yüzden 2021 sezonunu risk etmemek amacıyla Avrupa siyasi iradesini de salgına karşı aldığımız önlemlerle tatmin etmek durumundayız. AB siyasilerinin ne karar vereceğini bilmediğimiz ama tahmin ettiğimiz belirsizliğin ortasında bir varsayım oluşturmayız. Bu nedenle tanıtım konusunda elimizi çabuk tutup kulis çalışmalarına hız vermeliyiz.

Güvenli turizm, Covid’in etkisi nedeniyle, misafirlerin kendini güvende hissetmesini etkilediği kadar siyasi iradenin Avrupa Birliği Komisyonu ve Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika hükümetlerinin turistik bölgelere uçuşla ilgili verdiği kararlardan da etkileniyor. Bu durumu iyi gözlemlemeliyiz ve tedbirlerimizi ona göre almalıyız.

Anekder tüm bu konularda turizm sektörüne rehberlik yapabilmek için AB ye ve diğer ülkelere kısa yoldan ulaşmak için çaba sarf etmektedir” dedi.

anekder